Υψηλή πίεση: Το μυστικό συστατικό για να τη ρίξεις φυσικά και να προστατεύσεις την καρδιά σου!
Νέα έρευνα δείχνει ότι φλαβανόλες από τσάι, σοκολάτα και φρούτα μειώνουν την πίεση φυσικά.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών, ιδιαίτερα για άτομα με οριακά ή υψηλά επίπεδα πίεσης. Όπως διαβάζουμε στο The Brighter Side News αυτό σημαίνει ότι μια καθημερινή απόλαυση όπως το τσάι ή η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να έχει απρόσμενο όφελος για την καρδιά μας. Οι Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey ανακάλυψαν ότι οι φλαβανόλες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα, όπως το κακάο, το τσάι, τα μήλα και τα σταφύλια, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας των αγγείων.
Η μελέτη και τα ευρήματά της
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 145 κλινικές δοκιμές με πάνω από 5.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών, ιδιαίτερα για άτομα υπερτασικά ή με προ-υπέρταση.
Τι ποσότητες χρειάζονται και ποια τα αποτελέσματα
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά περίπου 586 mg φλαβανολών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο με τρία φλιτζάνια τσάι, μία με δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας ή δύο κουταλιές κακάο. Η μέση μείωση της πίεσης ήταν 2,8 mmHg στη συστολική και 2 mmHg στη διαστολική. Ωστόσο, σε άτομα με ήδη υψηλή πίεση, η μείωση έφτασε τα 6 με 7 mmHg στη συστολική και τα 4 mmHg στη διαστολική, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών.
Πέρα από την αρτηριακή πίεση, οι φλαβανόλες φαίνεται ότι ενισχύουν και τη λειτουργία των αγγείων, βελτιώνοντας το ενδοθήλιο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η βελτίωση παρατηρείται ακόμη και όταν δεν υπάρχει μεταβολή στην πίεση, κάτι που υποδηλώνει ευρύτερα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, στον ευρύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στους υπερτασικούς.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διατροφικές αυτές επιλογές είναι εύκολα εφαρμόσιμες στην καθημερινότητα. Η αντικατάσταση ενός γλυκού με ένα μήλο και λίγη μαύρη σοκολάτα ή η προσθήκη ενός επιπλέον φλιτζανιού τσάι μπορεί σταδιακά να προσφέρει οφέλη. Επειδή όμως η περιεκτικότητα των τροφίμων σε φλαβανόλες διαφέρει, είναι χρήσιμο να παρακολουθεί κανείς την πίεσή του στο σπίτι ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως προηγούμενες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη του κακάο στην καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτη του 2022 που περιλάμβανε πάνω από 21.000 άτομα έδειξε πως η τακτική λήψη φλαβανολών από κακάο μείωσε τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 27%, επιβεβαιώνοντας τη θετική επίδραση τους.
Όσον αφορά την ασφάλεια, οι παρενέργειες από την κατανάλωση τροφών με φλαβανόλες είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως η διατροφή αυτή δεν υποκαθιστά τα φάρμακα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας.
Καρδιά, εγκέφαλος και μικροβίωμα: τα πολλαπλά οφέλη
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα οφέλη των φλαβανολών δεν περιορίζονται μόνο στην καρδιά. Συμβάλλουν και στη ρύθμιση του σακχάρου, την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, την ενίσχυση της μνήμης και την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Παράλληλα, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και υποστηρίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, γεγονός που συνδέεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού.